Wprawdzie do świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze kilka tygodni, ale już dziś chcemy was zachęcić do samodzielnego przygotowania barszczu wigilijnego. Przepis jest banalnie prosty. A zatem do dzieła!
Barszcz wigilijny to jedno z klasycznych dań, które Polacy darzą szczególnym sentymentem – trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Ta aromatyczna zupa często rozpoczyna wigilijną kolację, rozgrzewając gości w chłodny, zimowy wieczór. Jej esencjonalny smak i wyrazisty aromat uzyskamy za sprawą dodania do potrawy Piramidki Smaku VEGETA do barszczu czerwonego. To mieszanka przypraw, ziół i warzyw, zamknięta w praktycznej i łatwej do użycia torebce. Produkt jest w 100% naturalny i nie zawiera soli. Piramidkę łatwo i szybko można także usunąć z garnka i delektować się smakiem potrawy bez konieczności wyławiania pojedynczych przypraw z talerza.
Przepis na wigilijny barszcz
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 litra świeżej wody
- 5 średnich buraków obranych i pokrojonych na ćwiartki
- 2 średnie marchewki obrane i pokrojone na kawałki
- 1 duża pietruszka obrana i pokrojona na kawałki
- 1 cebula obrana i pokrojona w grubą kostkę
- ½ selera pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 2 suszone grzyby namoczone w ciepłej wodzie i pokrojone w paski
- 1 Piramidka Smaku VEGETA do barszczu czerwonego
- 1 kostka bulionu warzywnego VEGETA Natur
Sposób przygotowania
- Buraki, pozostałe warzywa i namoczone suszone grzyby umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą.
- Dodać Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego i kostkę bulionu warzywnego VEGETA Natur.
- Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż warzywa staną się miękkie, a bulion nabierze głębokiego smaku.
- Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu wina lub soku z cytryny, aby podkreślić smak i nadać lekkiej kwaskowatości.
- Wyjąć Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego.
- Przygotować uszka do barszczu według osobnego przepisu lub według własnych preferencji.
- Barszcz podawać gorący, posypany posiekaną świeżą zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!