Proste przepisy: barszcz wigilijny

Proste przepisy: barszcz wigilijny

Wprawdzie do świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze kilka tygodni, ale już dziś chcemy was zachęcić do samodzielnego przygotowania barszczu wigilijnego. Przepis jest banalnie prosty. A zatem do dzieła!

Barszcz wigilijny to jedno z klasycznych dań, które Polacy darzą szczególnym sentymentem – trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Ta aromatyczna zupa często rozpoczyna wigilijną kolację, rozgrzewając gości w chłodny, zimowy wieczór. Jej esencjonalny smak i wyrazisty aromat uzyskamy za sprawą dodania do potrawy Piramidki Smaku VEGETA do barszczu czerwonego. To mieszanka przypraw, ziół i warzyw, zamknięta w praktycznej i łatwej do użycia torebce. Produkt jest w 100% naturalny i nie zawiera soli. Piramidkę łatwo i szybko można także usunąć z garnka i delektować się smakiem potrawy bez konieczności wyławiania pojedynczych przypraw z talerza.

Przepis na wigilijny barszcz

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 litra świeżej wody
  • 5 średnich buraków obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • 2 średnie marchewki obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 duża pietruszka obrana i pokrojona na kawałki
  • 1 cebula obrana i pokrojona w grubą kostkę
  • ½ selera pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 suszone grzyby namoczone w ciepłej wodzie i pokrojone w paski
  • 1 Piramidka Smaku VEGETA do barszczu czerwonego
  • 1 kostka bulionu warzywnego VEGETA Natur

Sposób przygotowania

  1. Buraki, pozostałe warzywa i namoczone suszone grzyby umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą.
  2. Dodać Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego i kostkę bulionu warzywnego VEGETA Natur.
  3. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż warzywa staną się miękkie, a bulion nabierze głębokiego smaku.
  4. Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu wina lub soku z cytryny, aby podkreślić smak i nadać lekkiej kwaskowatości.
  5. Wyjąć Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego.
  6. Przygotować uszka do barszczu według osobnego przepisu lub według własnych preferencji.
  7. Barszcz podawać gorący, posypany posiekaną świeżą zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Gdzie kończy się pielęgnacja, a zaczyna uzależnienie od perfekcji?

Dbanie o siebie to naturalny element codziennego życia. Zdrowa pielęgnacja pomaga nam czuć się dobrze w swoim ciele, budować pewność siebie i promować dobrostan psychiczny. Jednak gdzie przebiega granica między zdrową troską o siebie a obsesyjnym dążeniem do perfekcji? Jak rozpoznać, kiedy pielęgnacja staje się kompulsywnym nawykiem, który nie daje nam satysfakcji, lecz wprowadza dodatkowy stres?