Nasze dzieci tyją najszybciej w Europie. Dlaczego?

Nasze dzieci tyją najszybciej w Europie. Dlaczego?

Według Światowej Organizacji Zdrowia polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – już co czwarty uczeń ma problem z nadwagą. Obchodzony 24 października Światowy Dzień Walki z Otyłością do doskonała okazja, aby zastanowić się nad nawykami żywieniowymi polskiej rodziny.

Problem otyłości występuje już nie tylko u dorosłych, ale nawet u małych dzieci. W Polsce z nadwagą borykają się coraz częściej dzieci od 1. do 3. roku życia. Dostępne badania wskazują, że około 17,9 proc. niemowląt i 23,1 proc. dzieci w wieku 13-36 miesięcy osiąga za dużą masę ciała. – Dlatego tak bardzo ważne jest, aby zadbać o odpowiednią dietę już w okresie ciąży i prawidłowy przyrost masy ciała malucha w okresie niemowlęcym. W ten sposób można zapobiec ewentualnym trudnościom w jego dalszym życiu – mówi Karolina Łukaszewicz, ekspert programu edukacyjnego “1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Czym jest otyłość dziecięca?

Od kilku lat otyłość traktowana jest jako jedna z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Często rodzice nie są świadomi, jakie zagrożenia i problemy zdrowotne niesie ze sobą. Nadmiar tkanki tłuszczowej wpływa negatywnie nie tylko na samopoczucie dziecka, ale przede wszystkim skutkuje poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wśród nich wymienia się m.in.:

  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • cukrzycę typu 2,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • choroby układu oddechowego.

Z powodu stygmatyzacji przez rówieśników, zwiększa się z kolei ryzyko zachorowania na depresję lub zaburzenia lękowe w dorosłym życiu.

Co powoduje otyłość?

Szczególny problem z nadprogramowymi kilogramami pojawia się w krajach o wysokim wskaźniku rozwoju społecznego. Poprawa sytuacji materialnej, wpływ reklam na nieodpowiednie nawyki żywieniowe, częste korzystanie z dostępnych środków transportu, bierne spędzanie wolnego czasu oraz przetworzona żywność to czynniki, które przekładają się na wysoką liczbę otyłych dzieci i dorosłych. Dodatkowo niedożywienie lub niewłaściwa dieta w okresie ciąży może doprowadzić do otyłości dziecka w przyszłości. Dlaczego tak się dzieje?

Ubogie i mało urozmaicone menu matki może nie dostarczać niezbędnych składników odżywczych, składników mineralnych i witamin. Rozwijający się płód dostosowuje się do niekorzystnych warunków – przyzwyczajony metabolizm do niedoboru pokarmu, w dorosłym życiu nie radzi sobie z zasobem dostarczanej mu energii. Powoduje to nadmierne odkładnie tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji prowadzi do nadwagi lub otyłości.

Natomiast za wysokie BMI (ang. body mass index) kobiety w ciąży powoduje, że dziecko otrzymuje zbyt dużą ilość energii już w okresie prenatalnym i gromadzi tkankę tłuszczową. Jest to niebezpieczne dla jego zdrowia, ponieważ może powodować rozwój wielu problemów zdrowotnych, w tym przede wszystkim otyłości, w jego dorosłym życiu. Zachowanie zdrowej, urozmaiconej diety podczas ciąży – bogatej w niezbędne składniki odżywcze – jest inwestycją w zdrowie dziecka.

1000 pierwszych dni życia, już od poczęcia, to istotny okres kształtowania się nawyków żywieniowych, które mogą zaważyć na zdrowiu dziecka w przyszłości. W tym czasie to dorosły decyduje, co dziecko zje, zaś dziecko, ile zje. Polscy eksperci i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają, by w jadłospisie niemowląt unikać dodawania cukru, którego nadmiar powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz częstszą utratę apetytu na pełnowartościowe posiłki. W konsekwencji może się to przełożyć na niższą podaż składników odżywczych, w tym niezbędnych witamin i składników mineralnych potrzebnych do rozwoju. Badania pokazują, że w Polsce aż 75 proc. dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia spożywa zbyt dużo cukru, a słodkie przekąski otrzymują już pięciomiesięczne maluchy. Warto też pamiętać, że podawanie dziecku słodkich lub słonych produktów determinuje jego upodobania i preferencje smakowe.

Jak można pomóc otyłemu dziecku?

W przypadku problemów z otyłością niezbędna jest pomoc specjalisty, wprowadzenie odpowiedniej diety i nauczenie dziecka poprawnych zachowań żywieniowych. Warto się zwrócić do lekarza pediatry, który zleci podstawowe badania oraz pomoże zapoznać się z zasadami prawidłowego żywienia dzieci.

– Na stronie ogólnopolskiego programu edukacyjnego “1000 pierwszych dni dla zdrowia” znajdują się porady ekspertów na temat odpowiedniego żywienia na etapie ciąży, karmienia piersią oraz rozszerzania diety i prawidłowego odżywiania dziecka do 3. roku życia. Są tam także poradniki przygotowane przez specjalistów, lekarzy i dietetyków, które z pewnością dostarczą cennej wiedzy – zachęca Karolina Łukaszewicz.

Otyłości nie wolno lekceważyć. Pamiętajmy, że to my, rodzice, powinniśmy być wzorem dla naszych dzieci i kształtować ich dobre nawyki żywieniowe od najmłodszych lat. A zdrowy przykład z pewnością zaowocuje w przyszłości.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Neovadiol Postmenopauza. Krem na dzień o potrójnym działaniu

Neovadiol Postmenopauza odżywczy krem na dzień przeciw przebarwieniom SPF 50 opracowano z myślą o kobietach po menopauzie. Redukuje zmarszczki, zwiększa jędrność skóry i działa na przebarwienia.