Dieta roślinna najskuteczniej łagodzi objawy COVID-19

Dieta roślinna najskuteczniej łagodzi objawy COVID-19

W czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health” opublikowano wyniki badania, z którego wynika, że spożywanie roślinnych produktów zmniejsza nasilenie i czas trwania objawów COVID-19.

To pierwsze badanie poświęcone związkowi między dietą a chorobą wywoływaną przez wirusa SARS-CoV-2. Badacze porównali wzorce żywieniowe 2884 lekarzy i pielęgniarek z dużą ekspozycją na koronawirusa we Francji, Niemczech, Włoszech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i USA. Analizowali, jak często występowała infekcja, a także jak ciężki był jej przebieg i czas trwania choroby COVID-19, jeśli została stwierdzona. Uczestników poproszono o wypełnienie ankiety internetowej zawierającej informacje na temat cech demograficznych, informacji żywieniowych i wyników COVID-19.

Wśród wszystkich ankietowanych, pozytywny wynik zakażenia miało 568 uczestników badania. Na podstawie analizy danych respondentów, którzy mieli pozytywny wynik zakażenia i mieli objawy COVID-19, a także tych, u których zakażenie przebiegało bezobjawowo, stwierdzono, że nawyki żywieniowe mogą odgrywać ważną rolę w przebiegu COVID-19.

Diety roślinna i pescowegetariańska chronią przed ciężkim przebiegiem COVID-19

Badanie wykazało, że zakażeni koronawirusem pracownicy ochrony zdrowia stosujący dietę roślinną mieli o 73% mniejsze ryzyko wystąpienia umiarkowanych lub ciężkich objawów zachorowania, podczas gdy osoby stosujące dietę pescowegetariańską (dieta, która zakłada wyłączenie z jadłospisu mięsa i bazuje na roślinach, ale dopuszcza spożycie ryb i owoców morza) o 59% rzadziej doświadczali umiarkowanych lub ciężkich objawów. Ponadto, badania wykazały, że diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa, które cieszą się w Polsce popularnością z uwagi na powszechne spożywanie dużych ilości mięsa i nabiału, zwiększały ryzyko ciężkiego przebiegu zachorowania na COVID-19 .

Dieta roślinna okazała się więc mieć najbardziej ochronne działanie. Nieznacznie mniejsze pozytywne efekty w tym kontekście wykazała także wersja diety roślinnej, która dodatkowo wzbogacona była o ryby, jednak to właśnie te dwa modele żywieniowe okazały się skuteczniejsze w porównaniu do diety, która uwzględniała spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych.

Jak pokazało badanie nawyków żywieniowych Polaków w czasie izolacji społecznej w 2020 roku, przeprowadzone przez firmę Upfield, 31,6% uczestników badania przyznało, że podczas społecznej izolacji kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. W tej grupie 32,9% kupiło zamienniki dla mięsa, 28,5% napoje roślinne, 24,8% bezmleczny ser, dla 17,7% wyborem stała się roślinna margaryna zamiast masła.

Dieta roślinna jest zalecana przez ekspertów. Dlaczego?

Dietetycy i lekarze od początku pandemii często zwracają uwagę na korzyści płynące z jedzenia produktów roślinnych i zachęcają do tego swoich pacjentów. Różnego rodzaju badania analizujące korzyści płynące ze spożywania większej ilości produktów roślinnych i mniejszej ilości mięsa, nabiału i produktów odzwierzęcych (m.in. ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych w diecie i zamiana ich na roślinne) wskazują bowiem na zmniejszenie ryzyka występowania chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, otyłości, wysokiego ciśnienia krwi i niektórych nowotworów.

Przebieg zakażenia COVID-19 jest często powiązany z ogólnym stanem zdrowia osoby zakażonej koronawirusem, a choroby współistniejące mają dodatkowy wpływ na nasilenie objawów i długoterminowe skutki zdrowotne COVID-19.

– Praca nad budowaniem odporności poprzez odpowiednią dietę i pozostałe zachowania zdrowotne wymaga czasu. Jednak osoby stosujące zdrowszy model żywienia, oparty na odpowiednio zbilansowanej diecie roślinnej, wykazują ogólnie mniejsze ryzyko rozwoju chorób i lepszą kondycję całego organizmu. Prawidłowo odżywiony organizm szybciej zwalcza infekcję, a fitozwiązki, zwłaszcza przeciwutleniacze z warzyw, owoców, błonnik pokarmowy i tłuszcze roślinne, wspomagają pracę układu immunologicznego. Często słyszę od moich pacjentów, jak również widzę to u siebie, że osoby będące na diecie roślinnej nie pamiętają, kiedy miały infekcję. Z tego też powodu cieszy mnie wzrost popularności diet wegetariańskich i wegańskiej i mam nadzieję, że nie jest to chwilowa moda – komentuje wyniki badania opublikowanego w „BMJ Nutrition, Prevention & Health” dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

Źródło: https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/05/18/bmjnph-2021-000272

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też

Wariant Delta zupełnie zdominował w lipcu Śląsk

We wszystkich próbkach pobranych w lipcu losowo od