5 prostych przepisów na pyszne dania wegańskie

5 prostych przepisów na pyszne dania wegańskie

Po różowym październiku i listopadzie — miesiącach promujących profilaktykę zdrowotną kobiet i mężczyzn, w styczniu pod lupę bierzemy to, co trafia na nasze stoły i proponujemy 5 prostych przepisów na dania wegańskie. Okazją do tego jest Vegenuary — globalny trend, który przez cały styczeń inspiruje miliony ludzi do spróbowania diety roślinnej.

Początek roku wiele osób motywuje do wprowadzenia zmian w sposobie odżywiania. Jedni decydują się przestrzegać regularnych pór przyjmowania posiłków, drudzy ograniczają spożywanie słodyczy, jeszcze inni próbują swoich sił w diecie wegańskiej. Ci ostatni mogą być zachęceni trendem Vegenuary, który promuje rezygnację z mięsa i składników odzwierzęcych.

Przeczytaj także: Veggie Challenge dla tych, co chcą przejść na dietę roślinną

Jak porzucić dotychczasowe przyzwyczajenia kulinarne i z łatwością odnaleźć się w kuchni bazującej na komponentach pochodzenia roślinnego? Lokalny Rolnik inspiruje do gotowania w zgodzie z dietą wegańską.

1. Na dobry początek – tofucznica

Dlaczego jajecznica cieszy się tak dużą popularnością w polskich domach? Przede wszystkim dlatego, że jest prosta i szybka w przygotowaniu. Poza tym jest źródłem pełnowartościowego białka, zapewniającego energię na cały dzień. W kuchni wegan najpopularniejszym zamiennikiem jajecznicy jest tofucznica bazująca na serze z napoju sojowego, który jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w białko. Wystarczy podsmażyć 1 kostkę rozgniecionego tofu, dodać np. pieczarki, pomidory lub szczypior i doprawić.

Osobom tęskniącym za smakiem tradycyjnej jajecznicy polecamy dodać szczyptę soli kala namak, która przypomina aromatem jajka.

2. Hummus na drugie śniadanie

Lekka przekąska na uczelnię, do biura czy home office – hummus, czyli bliskowschodnia pasta z ciecierzycy. Łatwa do przygotowania w domu, jednak jest również szeroko dostępna do kupienia w sklepach. Warto zwrócić uwagę, czy gotowy hummus jest vegan-friendly, ponieważ producenci nieraz dodają do pasty nabiał.

Do przygotowania hummusu potrzebujemy 200 gr ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub ze słoika), soku z połowy cytryny, 1 płaskiej łyżeczki pasty tahini, 3 łyżek oliwy, 1 ząbku czosnku, sproszkowanego kuminu, soli i papryki w proszku do posypania. Oliwę zmiksuj z pastą tahini. Następnie dorzuć ciecierzycę, czosnek, sól i kumin oraz wyciśnij sok z cytryny. Miksuj, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Jeśli jest ona zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.

Przeczytaj także: Dieta roślinna najskuteczniej łagodzi objawy COVID-19

3. Tradycyjny polski obiad w wersji dla wegan

Risotto, curry, musaka – kuchnia świata stoi otworem dla wegan, wystarczy jedynie zmodyfikować przepisy poprzez eliminację składników odzwierzęcych. A gdyby tak zainspirować się tradycyjną kuchnią polską? Farsz do gołąbków z powodzeniem przygotujemy, wykorzystując soczewicę lub kaszę gryczaną, a mięso w kotlecie mielonym zastąpimy białą fasolą i jarmużem lub marchewką. Lokalny Rolnik zachęca do komponowania dań z udziałem produktów sezonowych.

4. Słodki podwieczorek

Poobiednia przekąska to dobra okazja do rozpieszczenia kubków smakowych deserem. Dieta roślinna to nie tylko warzywa, ale także owoce, które ułatwiają zadanie zaserwowanie sobie lub bliskim słodkiego podwieczorku. Co najlepiej smakuje o tej porze roku? Gruszki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych lub jaglanych. Osoby z aspiracjami cukierniczymi docenią tartę z jabłkami.

5. Zapiekanka ziemniaczana w kilku odsłonach na kolację

Co zjeść wieczorem? Sycące zapiekane talarki ziemniaków. Danie można komponować na wiele sposobów – z wędzonym tofu, szpinakiem, brokułami czy cukinią. Ziemniaczana zapiekanka broni się smakowo również bez dodatków warzywnych, a jedynie np. z sosem beszamelowym lub z serem w wersji wegańskiej.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Ciąża bez nudności to nie zachcianka. Nie musisz ich doświadczać

Nudności i wymioty u kobiet w ciąży to