Jaką dietę zaleca się chorym na nowotwory z cukrzycą typu 2?

Jaką dietę zaleca się chorym na nowotwory z cukrzycą typu 2?

dieta w chorobie nowotworowejFot. Maja Marklowska-Tomar

U chorych na nowotwory z cukrzycą typu 2 kontrola poziomu glikemii to prawdziwe wyzwanie. Jak komponować codzienne posiłki, aby były w pełni wartościowe, a jednocześnie nie nasilały objawów cukrzycy i nie zaostrzały działań niepożądanych leczenia przeciwnowotworowego?

Zalecenia żywieniowe w przypadku cukrzycy typu 2 dla chorych na nowotwory są bardzo zbliżone do ogólnie stosowanych wskazówek dla diabetyków i modyfikowane w zależności od lokalizacji nowotworu, czyli m.in. sprawności pracy układu pokarmowego.

Co powinno się znaleźć w jadłospisie dla chorych na raka z cukrzycą typu 2?

Jeśli tylko to możliwe, w codziennej diecie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych jak brązowy ryż czy kasze. Rezygnujemy z nich tylko, jeśli ze względu na chorobę nowotworową zalecona nam dietę łatwostrawną. Zaleca się ponadto zwiększenie ilości warzyw, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego i składników o działaniu antyoksydacyjnym. Można je spożywać na surowo, a jeśli to niemożliwe — w formie gotowanej, czy duszonej. Warto zwrócić uwagę, że w przypadku cukrzycy trzeba być ostrożnym w spożywaniu owoców, ze względu na naturalną zawartość w nich cukrów – tłumaczy dr inż. Katarzyna Zadka, ekspertka w zakresie żywienia klinicznego Nestlé Health Science.

Przeczytaj także: 5 mitów na temat żywienia chorych na raka

Jak dodaje, pacjenci borykający się z cukrzycą powinni dodatkowo ograniczyć spożywanie soli i słodyczy oraz tłuszczów zwierzęcych, zastępując je dobrymi olejami. Ważne jest również wypijanie codziennie przynajmniej 1,5 l płynów. Ze względu na chorobę nowotworową, w jadłospisie pacjentów z cukrzycą typu 2 powinna znaleźć się zwiększona ilość białka.

Należy zwrócić uwagę, że u chorego na nowotwór zapotrzebowanie na białko wzrasta niemal o 70 procent w porównaniu do zapotrzebowania pacjenta niezmagającego się z chorobą onkologiczną. Oznacza to, że w przypadku pacjentów onkologicznych z cukrzycą typu 2 szczególną uwagę zwracamy na komponowanie codziennego menu tak, aby nie zabrakło w nim produktów bogatych w białko. Duże ilości białka znajdziemy w chudym mięsie, rybach, produktach mlecznych, jajach, nasionach roślin strączkowych i orzechach – tłumaczy ekspertka.

Przeczytaj także: Co powinni jeść chorzy na raka

Wsparcie żywieniowe dla chorych na raka z cukrzycą typu 2

U pacjentów z  chorobą nowotworową leczenie cukrzycy jest szczególnie utrudnione ze względu na występowanie uciążliwych nudności i wymiotów oraz tzw. wyniszczenia nowotworowego, które na drodze zaniku mięśni prowadzi do oporności na insulinę.

Aby zminimalizować ryzyko nudności i wymiotów, należy spożywać posiłki powoli, w małych porcjach i dokładnie przeżuwać kęsy. Mniejsze porcje to mniej wypełniony i jednocześnie mniej obciążony żołądek. Unikajmy również potraw bardzo słodkich, tłustych i smażonych, które zdecydowanie nasilają te problemy – mówi Katarzyna Zadka.

Jednym ze sposobów na dostarczenie energii i składników odżywczych w diecie pacjenta onkologicznego dodatkowo zmagającego się z cukrzycą może być żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (np. Resource Diabet Plus firmy Nestlé Health Science). Wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy preparat odżywczy w płynnej formie z dodatkiem błonnika dostarcza aż 320 kcal, 18 g białka i 5 g błonnika w jednej butelce. Może być stosowany jako uzupełnienie diety lub wyłączne źródło pożywienia.

Źródło: materiały prasowe

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Żel z sokiem z aloesu — wielofunkcyjny kosmetyk nie tylko na lato

Intensywnie nawilża, odżywia, koi, regeneruje i chroni przed fotostarzeniem. Można go stosować na włosy, twarz i ciało. Tak wszechstronne działanie zawdzięcza składowi, w którym 90 proc. stanowi sok z aloesu.