Święta to okres rodzinnych spotkań i wspólnego biesiadowania. Świąteczne potrawy wcale nie muszą być ciężkostrawne, a my nie musimy przecież wszystkiego, co na stole, próbować, zwłaszcza jeśli obawiamy się, że przesadzimy z ilością kalorii. – Jeśli jednak pokusa okaże się od nas silniejsza, możemy doraźnie zastosować jeden z preparatów wspomagających trawienie lub wypić ziołowy napar – podpowiada mgr farm. Beata Chudzińska z Apteki Medicover Warszawa-Wilanów.
Brzuch jak balon
Na skutek nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach, którym towarzyszy uczucie ucisku i pełności w nadbrzuszu, powstają wzdęcia. Ich przyczyną są zwykle pokarmy wzdymające, np. napoje gazowane, nasiona strączkowe, kapusta.
W zwalczaniu wzdęć skuteczne są preparaty zawierające symetykon lub dimetykon, dostępne w postaci kapsułek lub kropli.
– Jeśli preferujesz naturalne rozwiązania, sięgnij po roślinne herbatki lub krople czy nalewki. Tradycyjnie działanie wiatropędne wykazują: owoc kopru włoskiego, owoce kminku i anyżku. Ulgę po zjedzeniu obfitego posiłku przynosi herbatka miętowa. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom pozytywnie wpływa na organizm, wspomagając procesy trawienne – radzi farmaceutka.
Osobom, które nie lubią orzeźwiającego smaku mięty, poleca rumianek. – Jest to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych niemalże w każdym domu. Herbatki rumiankowe są skuteczne w kolkach, wzdęciach, skurczach w układzie pokarmowym. W zaburzeniach trawienia świetnie sprawdza się także napar z kwiatów lawendy – mówi Beata Chudzikiewicz.
Wątroba w potrzebie
W przypadku uczucia pełności w żołądku, wzdęć, zaparć, stosowane są preparaty z kurkumy. Substancja ta pobudza miąższ wątroby i zwiększa wytwarzanie kwasów żółciowych.
Składnikiem wielu preparatów wspomagających trawienie, np. mieszanek ziołowych, nalewek czy likierów, jest korzeń arcydzięgla, który zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, żółci i soku trzustkowego, przywraca prawidłową perystaltykę jelit w stanach skurczowych.
W niestrawności i zaburzeniach żołądkowo-jelitowych z odbijaniem, nudnościami, bólami brzucha, ulgę przyniesie ostropest plamisty.
– Dzięki kompleksowi substancji, określanych jako sylimaryna, działa także ochronnie na wątrobę oraz błonę śluzową żołądka. W dolegliwościach trawiennych związanych z dysfunkcją wątroby i pęcherzyka żółciowego stosuje się także tabletki z wyciągiem z czarnej rzodkwi, ziela karczocha, w połączeniu z kwasem dehydrochlorowym i olejkiem miętowym – podkreśla pani magister.
Palący przełyk
Objawia się bolesnym pieczeniem w klatce piersiowej, sięgającym aż do gardła. Czasem towarzyszy jej kwaśne odbijanie się. Mowa o chorobie refluksowej przełyku, popularnie nazywanej zgagą. Jeśli jej objawy są długotrwałe lub pojawiają się często, konieczna będzie wizyta u lekarza.
Zgagę mogą wywołać również błędy w żywieniu i pospiech w spożywaniu posiłków. W takiej sytuacji możemy sięgnąć po preparat zobojętniający kwas solny, który złagodzi nieprzyjemne dolegliwości. Dostępny jest w postaci tabletek do ssania lub żucia bądź mleczka do wypicia.
W aptekach dostępne są także leki zmniejszające ilość kwasu solnego w żołądku (tzw. inhibitory pompy protonowej). Ale uwaga! Można je stosować bez konsultacji z lekarzem nie dłużej niż przez 2 tygodnie.
– W dolegliwościach w obrębie przewodu pokarmowego, objawiających się uczuciem dyskomfortu, świetnie sprawdzi się len. Wodne wyciągi z jego nasion zawierają śluz, który powleka przełyk, błony śluzowe żołądka i częściowo dwunastnicy, łagodząc podrażnienia – podsumowuje mgr farm. Beata Chudzikiewicz.