Zamiast cukru możemy dodać do świątecznych wypieków miodu. Dzięki niemu uzyskamy nie tylko słodki smak, ale i wyjątkowy aromat.
Tradycyjne potrawy wigilijne wcale nie zawierają dużo cukru. Powstały przecież w czasach, kiedy jeszcze go nie było, słodzono je miodem. Nawet kompot z suszonych owoców wystarczy posłodzić tylko minimalnie, a bez słodzenia również byłby smaczny – przekonuje prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zachęca do słodzenia makowca, piernika, keksa, miodowca, babki piaskowej czy sernika miodem z polskiej pasieki, bo polski miód jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Zawiera witaminy oraz mikro- i makroelementy – substancje bardzo korzystne dla naszego organizmu.
Teoretycznie możemy zastąpić cukier jakimś zamiennikiem, ale nie uzyskamy odpowiedniej struktury ciasta i nie zachowamy ani jego aromatu, ani smaku – dodaje Michał Iwaniuk, mistrz cukiernictwa, szef cukierni i czekoladziarni w jednym z warszawskich hoteli.