4 powody, dla których warto jeść truskawki

4 powody, dla których warto jeść truskawki

Fot. Kuchnia

Jedni dodają je do deserów i sałatek, inni jedzą bez żadnych dodatków. Warto wykorzystać sezon i zajadać się nimi codziennie. Tym bardziej że mają doskonały wpływ na zdrowie i urodę.

Dlaczego warto je jeść? Są co najmniej cztery powody.

  1. Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C. Już 100 gramów truskawek zapewnia dobową dawkę tej witaminy. Polecane są osobom, które cierpią na niedobory żelaza – witamina C ułatwia jego wchłanianie.
  2. Mają rewelacyjny wpływ na skórę – a to dzięki zawartości witamin A i E oraz z grupy B. Wykazują również działanie antyoksydacyjne, odżywcze i regeneracyjne. Dodatkowo pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
  3. Mają niski indeks glikemiczny (40), co sprawia, że ich jedzenie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Można je zatem jeść w dowolnych ilościach.
  4. Są niskokaloryczne (35 kcal/100 g), więc osoby odchudzające się również mogą z czystym sumieniem po nie sięgać.

Sezon na truskawki jest krótki, dlatego warto go wykorzystać i najeść się tych owoców do woli. W czerwcowym numerze miesięcznika “Kuchnia” znajdziecie kilka niebanalnych przepisów na potrawy z truskawkami w roli głównej, czyli na chłodnik truskawkowy z awokado, sernik z truskawkami i różowym pieprzem oraz łososia z truskawkami. Smacznego!

Jeśli macie własne przepisy i chcecie się nimi podzielić z innymi czytelnikami, umieśćcie je w komentarzu pod artykułem.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Kobiety w IT. Jakie znaczenie ma płeć w miejscu pracy?

"To nie jest zawód dla kobiet", "Może zajmij się czymś łatwiejszym, to zbyt trudne dla ciebie", "Masz za małą wiedzę i umiejętności", "Nie dasz rady, nie nadajesz się". Takie zdania słyszą na początku swojej kariery kobiety w IT. Jakie znaczenie ma płeć w tej branży?