Jedni dodają je do deserów i sałatek, inni jedzą bez żadnych dodatków. Warto wykorzystać sezon i zajadać się nimi codziennie. Tym bardziej że mają doskonały wpływ na zdrowie i urodę.
Dlaczego warto je jeść? Są co najmniej cztery powody.
- Truskawki zawierają bardzo dużo witaminy C. Już 100 gramów truskawek zapewnia dobową dawkę tej witaminy. Polecane są osobom, które cierpią na niedobory żelaza – witamina C ułatwia jego wchłanianie.
- Mają rewelacyjny wpływ na skórę – a to dzięki zawartości witamin A i E oraz z grupy B. Wykazują również działanie antyoksydacyjne, odżywcze i regeneracyjne. Dodatkowo pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
- Mają niski indeks glikemiczny (40), co sprawia, że ich jedzenie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Można je zatem jeść w dowolnych ilościach.
- Są niskokaloryczne (35 kcal/100 g), więc osoby odchudzające się również mogą z czystym sumieniem po nie sięgać.
Sezon na truskawki jest krótki, dlatego warto go wykorzystać i najeść się tych owoców do woli. W czerwcowym numerze miesięcznika “Kuchnia” znajdziecie kilka niebanalnych przepisów na potrawy z truskawkami w roli głównej, czyli na chłodnik truskawkowy z awokado, sernik z truskawkami i różowym pieprzem oraz łososia z truskawkami. Smacznego!
Jeśli macie własne przepisy i chcecie się nimi podzielić z innymi czytelnikami, umieśćcie je w komentarzu pod artykułem.