Sól w diecie osób z niewydolnością serca: eliminować czy nie?

Sól w diecie osób z niewydolnością serca: eliminować czy nie?

– Ograniczać sól w diecie osób z niewydolnością serca z pewnością warto, ale obsesyjne “tropienie” sodu w każdym daniu i produkcie może być równie szkodliwe, co dosalanie – mówi dr hab. Ewa Jędrzejczyk-Patej z Pracowni Elektrofizjologii i Stymulacji Serca Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu.

Sól, a dokładniej sód, który jest składnikiem soli kuchennej (chlorku sodu), jest niezbędny w organizmie człowieka. Zarówno jego nadmiar, jak i niedobór może być groźny dla zdrowia, także dla pacjentów z niewydolnością serca. W tej grupie chorych wszelkie zaburzenia poziomu pierwiastków we krwi mogą mieć jednak znacząco bardziej niebezpieczne konsekwencje dla stanu zdrowia i rokowań niż dla osób z populacji ogólnej.

Przeczytaj także: 750 tys. Polaków cierpi na niewydolność serca. Czy można im skutecznie pomóc?

Sól w diecie osób z niewydolnością serca — zachowaj zdrowy umiar!

Jak wykazała metaanaliza dziewięciu randomizowanych badań klinicznych [1], w przypadku osób z niewydolnością serca ograniczenie spożycia sodu w diecie do poniżej 2,3 grama dziennie nie przynosi dodatkowych korzyści zdrowotnych. Co więcej, może zwiększyć ryzyko zgonu.

Wyniki nowej metaanalizy są ciekawe, jednak nie powiedziałabym, że zupełnie zaskakujące. Już od kilku lat w doniesieniach pojawiają się informacje sugerujące, że całkowita, restrykcyjna eliminacja soli z diety nie jest korzystna dla pacjentów z niewydolnością serca – zaznacza dr hab. n. med. Ewa Jędrzejczyk-Patej z Pracowni Elektrofizjologii i Stymulacji Serca Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, ekspertka Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Hyponatremia, czyli niski poziom sodu we krwi, u pacjentów z niewydolnością serca jest czynnikiem złego rokowania i mówi wiele o zaawansowaniu niewydolności serca. Autorzy metaanalizy zaznaczają, że w świetle dostępnej wiedzy w codziennej diecie sól u chorych z niewydolnością serca powinniśmy ograniczać, ale dalszej oceny wymaga stopień tych ograniczeń.

dr hab. Ewa Jędrzejczyk-Patej

Trzeba zauważyć, że omawiane badanie dotyczyło pacjentów z niewydolnością serca. To inna grupa chorych niż pacjenci z nadciśnieniem tętniczym, których zwykle dotyczą podobne badania i analizy i u których obniżenie spożycia soli prowadzi do istotnej redukcji ciśnienia tętniczego krwi i ma korzystny wpływ na zdrowie. Pacjenci z niewydolnością serca stosują leki diuretyczne, które mają działanie odwadniające. Poprzez działanie tych leków pacjenci tracą między innymi sód i obniżają jego poziom we krwi. Gdy dodatkowo restrykcyjnie wyeliminują sód z diety, mogą wywołać u siebie dyselektrolitemię, czyli zaburzenia elektrolitowe poprzez nadmierne usunięcie z organizmu potrzebnych pierwiastków — tłumaczy ekspertka Sekcji Rytmu Serca PTK.

Jak dodaje, wydalanie wody z organizmu może nie przebiegać prawidłowo, mogą pojawić się obrzęki. Dodatkowym możliwym zagrożeniem w opisywanej sytuacji jest zbyt duże obniżenie wartości ciśnienia tętniczego krwi. – To wszystko może spowodować zaostrzenie niewydolności serca i pogorszenie stanu pacjenta. Zamiast sobie pomóc, może on sobie niechcący poważnie zaszkodzić, co więcej, pogorszyć swoje rokowania — konstatuje.

Przeczytaj także: Jak można pomóc choremu z niewydolnością serca?

Sól w diecie osób z niewydolnością serca — jak komponować codzienną dietę?

Sód to pierwiastek potrzebny w organizmie człowieka. Zarówno jego nadmiar, jak i niedobór może być szkodliwy dla zdrowia, szczególnie dla pacjentów z niewydolnością serca, u których zaburzenia poziomu pierwiastków we krwi mogą mieć znacząco bardziej niekorzystne konsekwencje dla zdrowia niż w innych grupach chorych – zaznacza Ewa Jędrzejczyk-Patej.

Specjalistka proponuje dwa kluczowe zalecenia.

  1. Nie dosalajmy potraw i unikajmy wysoko przetworzonej żywności oraz gotowych produktów. Jedzenie typu fast food to prawdziwa bomba sodowa. Także dosalanie zdrowych co do zasady dań nie jest korzystne dla zdrowia – zarówno dla osób z populacji ogólnej, jak i dla pacjentów z niewydolnością serca. Sód jest obecny w produktach spożywczych i nie jest potrzebne dodatkowe dosalanie potraw.
  • Jednocześnie nie ma potrzeby obsesyjnego “tropienia” i całkowitego eliminowania sodu z diety u chorych z niewydolnością serca – takie postępowanie może być równie szkodliwe, jak dosalanie, ponieważ sód to ważny i potrzebny pierwiastek w organizmie człowieka!

[1] https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2023/02/22/20/42/Too-Little-Sodium-Can-be-Harmful-to-Heart-Failure-Patients?fbclid=IwAR2UyHcY7AukofWRG72eWtQE56Ab2md60b90NKK9uPw_P2jf6sBGFKMMihk

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Nowotwory głowy i szyi. Bezpłatne wykłady i konsultacje w Gliwicach

Diagnostyce i leczeniu nowotworów głowy i szyi poświęcony będzie Dzień Otwarty Zakładu Radioterapii Narodowego Instytutu Onkologii w Gliwicach.