Nutridrinki opracowane wspólnie z chorymi

Nutridrinki opracowane wspólnie z chorymi

Fot. Freeimages.com

Zmiany w odczuwaniu smaków, brak apetytu, nadwrażliwość na zapachy – z takimi problemami zmaga się nawet 70 proc. pacjentów w trakcie terapii przeciwnotworowej. Z myślą o nich powstały nowe formuły smakowe preparatów odżywczych Nutridrink Protein, opracowane we współpracy z chorymi na raka.

Zmiany w odczuwaniu smaku i węchu pojawiają się zarówno u chorych poddawanych chemio- i radioterapii, jak również w trakcie tzw. terapii celowanej. Zdaniem ekspertów wpływa to nie tylko na ich stan psychiczny i jakość życia, ale powoduje również niechęć do jedzenia, czego konsekwencją może być powszechne wśród pacjentów onkologicznych niedożywienie.

“Zaburzenia smaku pojawiły się na drugi dzień po otrzymaniu pierwszej dawki chemioterapii. Czułam, że postrzegam zmysłami zupełnie inaczej. Pozostał tylko smak intensywnie kwaśny i intensywnie ostry, a poza tym wszystko smakowało jak trociny. Potem dokuczały nudności, które towarzyszyły mi przez cały czas leczenia” -tak swoje doświadczenia opisuje Joanna Zielewska, pacjentka onkologiczna.

Do najczęstszych zaburzeń należą zmiany preferencji smakowych, towarzysząca im niechęć do niektórych potraw, zmienność odczuwania zapachów, suchość w ustach oraz osłabienie smaku. Pacjenci mogą doznawać  nieprzyjemnego metalicznego lub gorzkiego posmaku w ustach, który jest wynikiem działania substancji zawartych w przyjmowanych lekach. Nadwrażliwość na wybrane składniki diety nierzadko prowadzi do występowania nudności.

Nikt nie wie lepiej, jak odpowiadać na potrzeby chorych, niż oni sami. Dlatego Nutricia Medyczna we współpracy z nimi opracowała nowe, innowacyjne formuły smakowe preparatów odżywczych Nutridrink Protein. W badaniu, w którym uczestniczyli pacjenci, 88 proc. z nich było poddawanych samej chemioterapii lub chemioterapii skojarzonej z radioterapią, a 12 proc. otrzymywało terapię ukierunkowaną molekularnie (celowaną) lub immunoterapię. Badanie przeprowadzono we współpracy z onkologami z instytutu Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Groningen w Holandii.

Z pierwotnie przygotowanych wielu wersji smakowych wyselekcjonowano trzy najbardziej odpowiadające uczestnikom badania, którzy mieli zaburzenia smaku i węchu.

  • Rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru – dzięki zawartości pochodnych ostrej papryki wywołuje efekt rozgrzewający i pobudza odpowiednie receptory czuciowe. Ważnym składnikiem jest również imbir, który w przypadku niektórych pacjentów łagodzi nudności.
  • Rześki smak czerwonych owoców – zawiera pochodne mentolu, które powodują efekt chłodzący.
  • Smak neutralny – pomocny dla osób, u których występuje nadwrażliwość na zapachy, ponieważ nie dostarcza dodatkowych bodźców węchowych. Wrażenia związane z rozgrzewaniem i odświeżeniem były przez pacjentów wyraźnie odczuwalne.

Innowacyjne formuły preparatów odpowiadają potrzebom żywieniowym pacjentów w trakcie intensywnej terapii przeciwnowotworowej, a jednocześnie dostarczają niezbędnych składników diety, w tym m.in. białka, w małej objętości i w wygodnej formie płynnej.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Kobiety w IT. Jakie znaczenie ma płeć w miejscu pracy?

"To nie jest zawód dla kobiet", "Może zajmij się czymś łatwiejszym, to zbyt trudne dla ciebie", "Masz za małą wiedzę i umiejętności", "Nie dasz rady, nie nadajesz się". Takie zdania słyszą na początku swojej kariery kobiety w IT. Jakie znaczenie ma płeć w tej branży?