Obniża ciśnienie i stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia. Eksperci zapewniają, że na efekt jej działania nie trzeba długo czekać. Może więc warto ją wypróbować?
Nazwa dieta DASH wywodzi się od angielskich słów: dietary approches to stop hypertension, co w tłumaczeniu na język polski oznacza: dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniu. Zawiera dużo warzyw i owoców, niskotłuszczowych produktów mlecznych, mikroelementów, pełnoziarnistych produktów zbożowych, ryby, drób i orzechy. Niewiele w niej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, zaleca ograniczenie do minimum spożycia czerwonego mięsa, słodyczy i napojów zawierających cukier.
W wydanej przez Wydawnictwo Medyk książce „Dieta DASH w teorii i zastosowaniu” jej autorka mgr inż. Aleksandra Cichocka, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia, w szczegółach opisuje, na czym polega stosowanie tej diety oraz jakie produkty, w jakich ilościach i proporcjach należy w niej uwzględniać. W książce zamieszczono 64 przepisy kulinarne okraszone pięknymi, kolorowymi zdjęciami, a dla każdej potrawy wyliczono zawartość kalorii i składników ważnych w diecie DASH, takich jak wapń, magnez, potas, czy błonnik.
Inspiracją do napisania tej książki był fakt, że właśnie minęło 20 lat od pierwszego opublikowania doniosłych dla nauki i naszego zdrowia wyników badania DASH – napisała Aleksandra Cichocka.
Informacje na temat badań naukowych, które wykazały korzystny wpływ na zdrowie diety DASH, również można znaleźć w tej książce. Warto dodać, że dieta ta jest rekomendowana przez wiele międzynarodowych towarzystw naukowych.
Książkę „Dieta DASH w teorii i zastosowaniu” można kupić w księgarni internetowej (www.sklep.medyk.com.pl), kosztuje 45 zł. Polecamy ją!