Choroba Hashimoto: 100 przepisów na zdrową dietę

Choroba Hashimoto: 100 przepisów na zdrową dietę

“Hashimoto. Dieta. 100 przepisów” to tytuł książki, którą napisała i wydała dr n. o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak, dietetyczka kliniczna ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Każdy przepis został przez nią dokładnie przetestowany, a efekty kulinarnych umiejętności sfotografowała i zamieściła w książce.

Jak mówi dr Małgorzata Słoma-Krześlak, w przypadku choroby Hashimoto dieta ma za zadanie wzmacniać tarczycę — jeden z największych gruczołów wydzielania wewnętrznego u człowieka.

Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy na tle autoimmunizacyjnym, co oznacza reakcję obronną organizmu skierowaną przeciwko własnym komórkom. Prowadzi ona do zaniku gruczołu i rozwoju niedoczynności tarczycy. Choroba Hashimoto dotyka blisko 0,2 populacji, co czyni ją najczęstszym schorzeniem autoimmunologicznym. Występuje nawet 10-krotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn. Częstość jej występowania rośnie wraz z wiekiem

– wyjaśnia dr n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak.

Choroba Hashimoto — objawy

Jak podkreślają specjaliści, objawy związane z nieprawidłową pracą tarczycy są mało specyficzne i łatwo je zbagatelizować, uznając za ich przyczynę szybkie tempo życia. Można wśród nich wymienić m.in.:

  • nadmierne wypadnie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • osłabienie i przewlekłe zmęczenie,
  • pogorszenie nastroju,
  • senność,
  • stałe uczucie zimna,
  • suchą skórę,
  • zaburzenia koncentracji,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • obfite krwawienia,
  • niepłodność’
  • zaparcia’
  • zwiększenie masy ciała.

Choroba Hashimoto w duecie z celiakią

Chorzy z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy należą do grup ryzyka innych chorób oraz zaburzeń. Średnio co 20 osoba (2–7 proc.) z chorobą Hashimoto choruje jednocześnie na celiakię. W związku z tym rekomenduje się, aby pacjenci, u których wymagane jest stosowanie dawek hormonów tarczycy powyżej 125 mg na dobę, byli poddani diagnostyce w kierunku celiakii.

U kobiet dotkniętych chorobami tarczycy częściej obserwowane są również:

  • zaburzenia lipidowe (wzrost stężenia cholesterolu całkowitego, LDL — tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów oraz spadek HDL — tzw. dobrego cholesterolu,
  • anemia (niedobór żelaza, witaminy B12),
  • insulinooporność.

Pacjenci z chorobą Hashimoto nie wymagają wdrożenia leczenia farmakologicznego, jeżeli ich tarczyca ma niewielkie rozmiary, a wartości hormonów TSH i FT4 są w normie. Koniecznie jest jedynie regularne kontrolowanie stanu zdrowia oraz prowadzenie higienicznego i prozdrowotnego trybu życia, ponieważ choroba przez wiele lat może pozostać w stanie stabilnym. W przeciwnym wypadku konieczne jest kontrolowanie jej przebiegu z uwzględnieniem leczenia farmakologicznego.

Jak podkreśla dr Małgorzata Słoma-Krześlak, wśród czynników żywieniowych mogących potencjalnie zaostrzać przebieg lub nasilać rozwój choroby Hashimoto można wymienić: nadmierną podaż jodu, znaczną nadwyżkę energetyczną, ale też zbyt głęboki deficyt energetyczny, wysokie spożycie sodu (stres osmotyczny), nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans i węglowodanów rafinowanych. Niekorzystanie będą działać również niedobory żelaza, selenu oraz jodu.

Do najważniejszych elementów postępowania w chorobie Hashimoto należy unikanie restrykcyjnych diet (w tym niskotłuszczowych), stosowanie diety przeciwzapalnej bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 i antyoksydanty, eliminacja żywności wysoko przetworzonej, komponowanie posiłków o niskim ładunku glikemicznym oraz  odpowiednio zwiększone spożycie białka

– mówi dr Małgorzata Słoma-Krześlak.

U Ewy Kidy (na zdjęciu z dr Małgorzatą Słomą-Krześlak), 40-letniej mieszkanki Czeladzi, diagnozę choroby poprzedził okres występowania typowych objawów. Była zmęczona, miała problemy z koncentracją, ciągle chciało jej się spać. Wizyta u lekarza i wykonanie odpowiednich badań postawiły — jak sama podkreśla — kropkę nad „i”.

Obecnie mam chorobę pod kontrolą, ale bardzo chętnie skorzystam z kilku przepisów zawartych w książce. Od czasu wykrycia u mnie choroby nasza kuchnia jest zdrowa, oparta na zbilansowanej diecie. Radzę jednak, by nie szukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania w internecie, lecz u specjalistów  

– apeluje Ewa Kida, pacjentka dotknięta chorobą Hashimoto.

Przeczytaj też: Z chorobą Hashimoto w drodze po zdrowie

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Czy prosty test genetyczny COLOTECT zastąpi kolonoskopię?

Laboratorium Novazym i Państwowy Instytut Medyczny MSWiA w Warszawie rozpoczęły badanie porównujące skuteczność testu genetycznego COLOTECT z kolonoskopią.