„Hashimoto. Dieta. 100 przepisów” to tytuł książki, którą napisała i wydała dr n. o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak, dietetyczka kliniczna ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Każdy przepis został przez nią dokładnie przetestowany, a efekty kulinarnych umiejętności sfotografowała i zamieściła w książce.
Jak mówi dr Małgorzata Słoma-Krześlak, w przypadku choroby Hashimoto dieta ma za zadanie wzmacniać tarczycę — jeden z największych gruczołów wydzielania wewnętrznego u człowieka.
Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy na tle autoimmunizacyjnym, co oznacza reakcję obronną organizmu skierowaną przeciwko własnym komórkom. Prowadzi ona do zaniku gruczołu i rozwoju niedoczynności tarczycy. Choroba Hashimoto dotyka blisko 0,2 populacji, co czyni ją najczęstszym schorzeniem autoimmunologicznym. Występuje nawet 10-krotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn. Częstość jej występowania rośnie wraz z wiekiem
– wyjaśnia dr n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak.
Choroba Hashimoto — objawy
Jak podkreślają specjaliści, objawy związane z nieprawidłową pracą tarczycy są mało specyficzne i łatwo je zbagatelizować, uznając za ich przyczynę szybkie tempo życia. Można wśród nich wymienić m.in.:
- nadmierne wypadnie włosów,
- łamliwość paznokci,
- osłabienie i przewlekłe zmęczenie,
- pogorszenie nastroju,
- senność,
- stałe uczucie zimna,
- suchą skórę,
- zaburzenia koncentracji,
- zaburzenia miesiączkowania,
- obfite krwawienia,
- niepłodność’
- zaparcia’
- zwiększenie masy ciała.
Choroba Hashimoto w duecie z celiakią
Chorzy z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy należą do grup ryzyka innych chorób oraz zaburzeń. Średnio co 20 osoba (2–7 proc.) z chorobą Hashimoto choruje jednocześnie na celiakię. W związku z tym rekomenduje się, aby pacjenci, u których wymagane jest stosowanie dawek hormonów tarczycy powyżej 125 mg na dobę, byli poddani diagnostyce w kierunku celiakii.
U kobiet dotkniętych chorobami tarczycy częściej obserwowane są również:
- zaburzenia lipidowe (wzrost stężenia cholesterolu całkowitego, LDL — tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów oraz spadek HDL — tzw. dobrego cholesterolu,
- anemia (niedobór żelaza, witaminy B12),
- insulinooporność.
Pacjenci z chorobą Hashimoto nie wymagają wdrożenia leczenia farmakologicznego, jeżeli ich tarczyca ma niewielkie rozmiary, a wartości hormonów TSH i FT4 są w normie. Koniecznie jest jedynie regularne kontrolowanie stanu zdrowia oraz prowadzenie higienicznego i prozdrowotnego trybu życia, ponieważ choroba przez wiele lat może pozostać w stanie stabilnym. W przeciwnym wypadku konieczne jest kontrolowanie jej przebiegu z uwzględnieniem leczenia farmakologicznego.
Jak podkreśla dr Małgorzata Słoma-Krześlak, wśród czynników żywieniowych mogących potencjalnie zaostrzać przebieg lub nasilać rozwój choroby Hashimoto można wymienić: nadmierną podaż jodu, znaczną nadwyżkę energetyczną, ale też zbyt głęboki deficyt energetyczny, wysokie spożycie sodu (stres osmotyczny), nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans i węglowodanów rafinowanych. Niekorzystanie będą działać również niedobory żelaza, selenu oraz jodu.
Do najważniejszych elementów postępowania w chorobie Hashimoto należy unikanie restrykcyjnych diet (w tym niskotłuszczowych), stosowanie diety przeciwzapalnej bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 i antyoksydanty, eliminacja żywności wysoko przetworzonej, komponowanie posiłków o niskim ładunku glikemicznym oraz odpowiednio zwiększone spożycie białka
– mówi dr Małgorzata Słoma-Krześlak.

U Ewy Kidy (na zdjęciu z dr Małgorzatą Słomą-Krześlak), 40-letniej mieszkanki Czeladzi, diagnozę choroby poprzedził okres występowania typowych objawów. Była zmęczona, miała problemy z koncentracją, ciągle chciało jej się spać. Wizyta u lekarza i wykonanie odpowiednich badań postawiły — jak sama podkreśla — kropkę nad „i”.
Obecnie mam chorobę pod kontrolą, ale bardzo chętnie skorzystam z kilku przepisów zawartych w książce. Od czasu wykrycia u mnie choroby nasza kuchnia jest zdrowa, oparta na zbilansowanej diecie. Radzę jednak, by nie szukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania w internecie, lecz u specjalistów
– apeluje Ewa Kida, pacjentka dotknięta chorobą Hashimoto.
Przeczytaj też: Z chorobą Hashimoto w drodze po zdrowie