Właściwe odżywianie może spowolnić rozwój choroby Alzheimera

Właściwe odżywianie może spowolnić rozwój choroby Alzheimera

- Zdrowie
Fot. Pixabay.com

Spożywanie raz dziennie przez chorych w początkowej fazie choroby Alzheimera specjalistycznego preparatu zawierającego mieszaninę substancji odżywczych wpływa na znaczną stabilizację bieżących parametrów poznawczych i funkcjonalnych oraz obniża stopień zaniku struktury mózgowej odpowiedzialnej za pamięć.

Wykazało to badanie kliniczne przeprowadzone przez Konsorcjum Badawcze LipiDiDiet, a zrealizowane w ramach projektu  sfinansowanego przez Unię Europejską. Jego wyniki opublikowano na łamach czasopisma medycznego “The Lancet Neurology”.

Badanie objęło 311 pacjentów w wieku 55-85 lat z 11 fińskich, niemieckich, holenderskich i szwedzkich ośrodków medycznych. Wszyscy badani mieli łagodne zaburzenia poznawcze świadczące o początkowej fazie rozwoju choroby Alzheimera. Podzielono ich na dwie grupy. Jednej z nich przez 24 miesiące podawano preparat odżywczy zawierający mieszaninę Fortasyn Connect – połączenie kwasów tłuszczowych omega-3, fosfolipidów, choliny, urydyno-monofosforanu, antyoksydantów i witamin z grupy B. Pacjenci z grupy kontrolnej spożywali napoje izokaloryczne.

Choroba Alzheimera wiąże się nie tylko ze zmianami w zakresie funkcji poznawczych, zachowania i codziennego funkcjonowania, lecz także z niedoborami wielu substancji odżywczych. Niezależnie od związanych z otępieniem czynników prowadzących do niedożywienia, sama choroba powoduje brak składników potrzebnych do procesu tworzenia nowych połączeń synaptycznych. Klasyczną farmakoterapię mogą wspomóc specyficzne interwencje żywieniowe, przyczyniające się do pozytywnych zmian w zakresie neuroprzekaźnictwa – mówi neuropsycholog dr Anna Barczak, która przeprowadziła badanie nad skutecznością preparatu z substancją Fortasyn Connect w 12-osobowej grupie polskich pacjentów.

Porównując pierwszorzędowe punkty końcowe badania LipiDiDiet, nie  stwierdzono różnic między grupą badawczą a kontrolną. Biorąc jednak pod uwagę drugorzędowe punkty końcowe, to wskazują one na możliwe korzyści dla pacjentów przyjmujących preparat odżywczy, wynikające ze spowolnionego o 45 proc. pogorszenia w obszarze funkcji poznawczych, obejmujących takie obszary jak: pamięć, orientację, zdolność oceny czy rozwiązywania problemów (wpływ potwierdzony na podstawie Klinicznej Oceny Stopnia Otępienia CDR). W opinii badaczy jest to niezwykle istotne, ponieważ przekłada się na zdolność pacjentów do wykonywania codziennych czynności stanowiących źródło największych problemów związanych z chorobą.

W porównaniu z grupą kontrolną, u pacjentów stosujących preparat odżywczy stwierdzono także zmniejszony stopień zaniku hipokampa, struktury mózgowej odpowiedzialnej głównie za pamięć. Pod względem objętości różnica ta wynosiła 26 proc. Częstotliwość zdarzeń niepożądanych podczas dwuletniego badania była podobna w obydwu grupach.

LipiDiDiet było czwartym badaniem klinicznym dotyczącym przedmiotowej interwencji żywieniowej, którego celem było wykazanie korzystnego wpływu na pamięć chorych na wczesnym etapie choroby Alzheimera.

Dr Anna Barczak przypomina, że problem otępienia staje się coraz bardziej powszechny z powodu starzenia się społeczeństwa.

Niestety lek o udowodnionym działaniu przyczynowym nie istnieje, a perspektywa jego pojawienia się jest coraz bardziej odległa. Stosowanie preparatów odżywczych, nazywanych też nutraceutykami, jest skutecznym, prostym, łatwo dostępnym, a przede wszystkim bezpiecznym sposobem na opóźnienie zmian poznawczych i pozapoznawczych u osób w początkowej fazie choroby Alzheimera – tłumaczy neuropsycholożka.

Według niej istnieje duże prawdopodobieństwo, że dalsze badania potwierdzą skuteczność preparatu z Fortasynem Connect w zakresie poprawy funkcji poznawczych u pacjentów w różnych stadiach zaawansowania choroby.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Przygotuj się do wyjazdu w tropiki!

Zbadanie stanu zdrowia, zapoznanie się z informacjami o