Czas urlopów dobiegł już końca. Najwyższa pora, by zapomnieć o niezdrowych wakacyjnych zachciankach, a zająć się oczyszczaniem organizmu z toksyn i przywróceniem jelitom właściwego rytmu pracy.
Odpowiedzialność za zakłócenie perystaltyki, czyli prawidłowych skurczów jelit, leży po stronie złej diety. Jedzenie wysoko przetworzonej żywności, a także codzienne menu obfitujące w cukry i tłuszcze nasycone, a pozbawione warzyw i owoców oraz naturalnego błonnika pokarmowego, sprawia, że organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować – tłumaczy Monika Honory, ekspert ds. żywienia.
Dla kogo detoks?
Regularne oczyszczanie organizmu jest tak samo potrzebne układowi trawiennemu, jak zabiegi pielęgnacyjne dla skóry. Dzięki tzw. detoksykacji można pozbyć się z organizmu toksyn i nagromadzonych zanieczyszczeń, które codziennie dostają się do przewodu pokarmowego wraz z pożywieniem, napojami, czy wdychanym powietrzem.
Usuwanie toksyn z organizmu powinno się wykonywać przynajmniej raz na trzy miesiące, najlepiej
na przełomie pór roku. Na kilkudniowy detoks w szczególności powinny zdecydować się osoby narażone na stres, prowadzące nieregularny tryb życia oraz palące, nadużywające alkoholu i pijące dużo kawy. Oczyszczanie organizmu nie jest jednak dla wszystkich. Osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 1, anemią, niewydolnością nerek lub wątroby, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem.
Jak zabrać się za oczyszczanie organizmu
Choć warzywa i owoce stanowią podstawę prawidłowego żywienia i większość znanych diet detoksykacyjnych opiera się właśnie na spożywaniu ich – w postaci surowej lub w formie soków – przez kilka dni z rzędu, według Moniki Honory niekoniecznie jest to najlepsza droga do usunięcia toksyn z organizmu. Dlaczego?
Spożywanie wyłącznie surowych jarzyn i owoców w nadmiarze wychładza oraz osłabia organizm. W sokach czy popularnych smoothies owoce i warzywa są miksowane razem, a powinny być serwowane w osobnych posiłkach – wyjaśnia Monika Honory.
Dużo lepsze, zdaniem ekspertki, są warzywa gotowane. W ten sposób dostarczamy bowiem organizmowi składników odżywczych z innych produktów, a jednocześnie czujemy się dłużej syci. W efekcie mamy siłę, aby aktywnie działać cały dzień. Gotowane posiłki w dużej mierze wpływają na oczyszczenie przewodu pokarmowego. Tym, którzy chcą przywrócić organizmowi równowagę, polecane są szczególnie posiłki półpłynne.
Nic nie zastąpi zupy
Zupy, najlepiej przygotowywane bez kostek rosołowych, gotowych bulionów i przypraw
z ogromną ilością glutaminianu sodu, są bardzo cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Co ważne, zaspokajają również zapotrzebowanie na błonnik. Idealnie wpasowują się w kurację oczyszczającą organizmu. Jak pokazuje wiele badań, produkty gotowane nie są pozbawione składników odżywczych. Najbardziej narażone na temperaturę są bowiem witamina C oraz kwas foliowy, natomiast wszystkie pozostałe składniki utrzymują się na rozsądnych poziomach. W niektórych przypadkach ich poziomy wzrastają podczas gotowania. Przykładem są pomidory – pod wpływem gotowania wzrasta ilość zawartego w nich likopenu, związku zmniejszającego m.in. ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.
Aby zminimalizować utratę składników mineralnych i witamin, należy skrócić czas gotowania warzyw, tak aby były al dente.
Słyszałam wiele opinii, że zupy są nudne. Otóż zaskoczę was – nie są! Możemy dodawać do nich tak naprawdę wszystko, co chcemy: kasze, makarony, ryż, mięso. Osobiście, przygotowując jakąkolwiek zupę, zawsze odpowiadam sobie na pytanie: na co dziś mam ochotę? – mówi Monika Honory.