“Zaczęło się od fiołków… Pewnego razu w niemieckiej książce kucharskiej zobaczyłam tort czekoladowy udekorowany kandyzowanymi fiołkami. Zastanawiałam się, gdzie można zdobyć taki delikates? Wtedy w Polsce był to produkt zupełnie niedostępny, a i rodzina oraz znajomi rozrzuceni po Europie załamywali ręce. Poszukiwania fioletowego smakołyku doprowadziły mnie do francuskiego sklepu internetowego oferującego konfitury z fiołków, wrzosu, maku, lilaka, jaśminu…” – wspomina Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książki “Jadalne kwiaty”, którą chcę wam dzisiaj polecić.
Dodam od razu, ze nie jest to zwykła książka, będąca jedynie opisem roślin o jadalnych kwiatach, które mogą być aromatycznym, nadającym oryginalny smak, dodatkiem do różnych dań, ale książka kucharska z konkretnymi przepisami. W większości są to przepisy na bardzo proste dania, łatwe do przygotowania dla osób, które nie mają jakichś wyjątkowych umiejętności ani nie dysponują specjalistycznym sprzętem kuchennym.
W “Jadalnych kwiatach” znajdziecie przewodnik po 130 gatunkach roślin o jadalnych kwiatach oraz 178 przepisów na różne dania: sałatki, zupy i sosy, dania główne, desery, wypieki, przetwory, a nawet napoje i alkohole. Przy każdym przepisie zamieszczono zarówno zdjęcie kwiatów uwzględnionej w nim rośliny, jak i fotkę gotowego dania.
Autorka tej wyjątkowej książki, wydanej nakładem Wydawnictwa Pascal, jest doktorem biochemii, a prywatnie mamą dwójki dzieci. Prowadzi blog kulinarny Trochę Inna Cukiernia, na którym również zachęca do sięgania po jadalne kwiaty i pyszne chwasty. Znajdziecie na nim również informacje na temat eliminacyjnej diety bezmlecznej i bezjajecznej oraz mnóstwo przepisów na smakołyki pozbawione obu tych składników. “Jadalne kwiaty” nie są jej pierwszą książką, wcześniej napisała “Pyszne chwasty” i “Słodki sposób na alergię”.
Miłej, a przede wszystkim użytecznej 🙂 lektury!