Lubisz grillować? Sprawdź, który grill jest bezpieczny dla zdrowia!

Lubisz grillować? Sprawdź, który grill jest bezpieczny dla zdrowia!

- Testy, Zdrowie
298
0

Grupa polskich naukowców zbadała poziom emisji szkodliwych substancji uwalnianych przez grille ogrodowe. Jak myślicie, które z nich wypadły w testach najkorzystniej i są najbezpieczniejsze dla zdrowia, a których lepiej się pozbyć?

Zespół badawczy pod kierunkiem dr. hab. inż. Artura Badydy z Politechniki Warszawskiej zbadał trzy typy grilli: opalane węglem drzewnym, opalane brykietem węglowym oraz zasilane gazem płynnym. Naukowcy wzięli pod uwagę stężenia pyłu PM2,5, uznawanego przez Światową Organizację Zdrowia za jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia człowieka czynników wśród zanieczyszczeń atmosferycznych oraz skład chemiczny 16 najbardziej niebezpiecznych związków z grupy węglowodorów aromatycznych (WWA), z których część ma udowodnione działanie rakotwórcze, a inne są o takie działanie podejrzewane.

Eksperci przeprowadzili dwa pomiary – z użyciem pustych grilli (badaniom poddali jedynie spalane paliwo) oraz po umieszczeniu na grillach identycznych potraw.

W badaniu zdecydowanie najlepiej wypadły grille gazowe, opalane czystym propanem. W strumieniu gazów odlotowych z tego rodzaju grilla nie stwierdzono obecności żadnego z 16 analizowanych węglowodorów aromatycznych, a obecność szkodliwego pyłu była znacząco mniejsza w porównaniu do grilli opalanych węglem drzewnym i brykietem – poinformował kierujący zespołem badaczy dr hab. inż. Artur Badyda.

Najgorzej wypadł grill opalany brykietem węgla drzewnego, w którym łącznie stwierdzono obecność 13 z 16 analizowanych węglowodorów aromatycznych, i to zarówno podczas przygotowywania żywności, jak i spalania samego paliwa.

W przypadku grilla na brykiet węglowy, podczas spalania paliwa stwierdzono obecność kilku rodzajów węglowodorów aromatycznych, których stężenie jeszcze bardziej wzrosło podczas grillowania żywności. Znacząco zwiększyła się także ilość identyfikowanych substancji stwarzających zagrożenie dla zdrowia.

Kiedy zaprosiliśmy ekspertów do przeprowadzenia badania, nie spodziewaliśmy się, że jego wyniki będą tak niepokojące. Polacy lubią grillować, dlatego ważne jest, by robili to bez szkody dla zdrowia. Stąd, chcąc zwiększyć świadomość społeczną na temat bezpiecznego grillowania, postanowiliśmy udostępnić wyniki tych badań – stwierdziła Natalia Rostkowska, rzeczniczka prasowa firmy GASPOL SA, na której zlecenie przeprowadzono badania.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Z Hashimoto w drodze po zdrowie

Z Markiem Zarembą, autorem książki “Zatrzymaj Hashimoto. Wzmocnij