Kawa – pić czy nie pić?

Kawa – pić czy nie pić?

- Styl życia
414
1
Fot. Pixabay.com

Jeszcze nie tak dawno naukowcy zalecali “wstrzemięźliwość kawową”. Im mniej, tym lepiej – przekonywali. Ale to już przeszłość.

Według najnowszych wyników badań picie kawy jest korzystne dla zdrowia i ze wszech miar polecane.

W ciągu ostatnich 20 lat nauka przewróciła do góry nogami wszystko to, co do tej pory mówiło się o kawie. Dzisiaj mówimy o niej tylko dobrze – podkreślali eksperci Instytutu Żywności i Żywienia w trakcie konferencji prasowej, zorganizowanej w przerwie II Narodowego Kongresu Żywienia (27 stycznia w Warszawie).

Z danych pochodzących z badań naukowych, na które powoływali się eksperci, wynika, że nie tylko nie jest ona szkodliwa dla zdrowia, ale wręcz może “zwiększać potencjał zdrowotny organizmu”. Co to znaczy?

Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe (dotyczy to zwłaszcza raka wątroby i raka trzonu macicy), umożliwia prawidłową pracę mózgu, ma pozytywny wpływ na metabolizm. Jej picie jest też korzystne dla naszego serca, bo hamuje powstawanie blaszki miażdżycowej.

Najlepsza, z punktu widzenia dużej zawartości dobroczynnych związków polifenolowych, jest kawa mocna. Trzeba jednak pamiętać, że oprócz większej ilości polifenoli, zawiera ona również więcej kofeiny – substancji psychoaktywnej, która m.in. poprawia nastrój, zwiększa sprawność myślenia i kojarzenia, poprawia koncentrację, a także zmniejsza zmęczenie fizyczne i psychiczne. Dlatego eksperci sugerują, żeby pić dziennie po trzy, cztery filiżanki kawy o średniej mocy. Polecają również kawę bezkofeinową.

Podejście do picia kawy na tyle się zmieniło, że w 2016 r. filiżanka kawy została – wraz z filiżanką herbaty – uwzględniona w nowej piramidzie żywienia, która od ubiegłego roku nosi nazwę: Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

A Ty, ile kaw wypijasz dziennie? Wolisz małą czarną bez cukru, słodzoną, czy z mlekiem?

 

1 Comment

  1. Kawa podnosi cholesterol we krwi. Ja mam zdrowe serce i odgolnie jestem zdrowy,a po wypiciu kawy wielokrotnie zdarzaly mi sie bole za mostkiem i to nie bylo zwiazane z kofeina,bo sama kofeina takiego efektu u mnie nie wywolala tak samo jak kawa rozpuszczalna.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Z Hashimoto w drodze po zdrowie

Z Markiem Zarembą, autorem książki “Zatrzymaj Hashimoto. Wzmocnij