Cztery sposoby na wielkanocne przejedzenie

Cztery sposoby na wielkanocne przejedzenie

- Styl życia
Fot. Pixabay.com

Żurek, faszerowane jajka, biała kiełbasa, pasztety – tych i wielu innych potraw wielkanocnych z pewnością nie zabraknie na naszych świątecznych stołach. Zjedzenie ich w nadmiarze może niestety skutkować przykrymi dolegliwościami. Co zrobić, żeby do nich nie dopuścić?

1. Nie zapomnij o przyprawach

Tradycyjna, wielkanocna kuchnia obfituje w ciężkostrawne posiłki. Dlatego, aby nieco zniwelować ich działanie na nasz układ pokarmowy, warto dodać do nich przyprawy zmniejszające ryzyko ewentualnych dolegliwości trawiennych: majeranek, kminek, rozmaryn, anyż, imbir czy oregano.

2. Oszukaj z wdziękiem swój żołądek

Aby zniwelować ilość spożywanych w czasie świąt posiłków, warto przechytrzyć nasz organizm, stosując triki, dzięki którym zjemy mniej. W tym celu dobrze jest sięgnąć po wywar z zioła o nazwie babka płesznik. Wypity kilkanaście minut przed posiłkiem sprawi, że szybciej poczujemy się syci, a dzięki temu zjemy mniej.

Nasiona babki płesznik są zbliżone wyglądem do siemienia lnianego. Po ich zaparzeniu w wodzie powstaje charakterystyczna, podobna w konsystencji do kleiku, substancja. Warto ją stosować nie tylko jako środek zmniejszający łaknienie. Roślina ta zawiera w sobie dużo zdrowego błonnika, białka i steroli, dlatego polecam ją większości osób, które chcą zadbać o układ trawienny – radzi mgr farm. Joanna Żarnowska, prowadząca aptekę w ramach programu PARTNER+.

3. Zioła na zgagę, wzdęcia i niestrawność

Świąteczne przejedzenie i różnorodność posiłków bardzo często może być przyczyną przykrych dolegliwości gastrycznych, takich jak zgaga, wzdęcia czy niestrawność. Wówczas dobrze jest sięgnąć po naturalne lekarstwa, które złagodzą nieprzyjemne skutki przejedzenia.

Przykładem jest mięta, z której wywar ma działanie rozkurczające i pozwala zniwelować nieprzyjemne wzdęcia oraz niestrawność, jaka towarzyszy nam często po zbyt obfitych posiłkach.

W walce z niestrawnością pomóc nam mogą również rumianek czy koper włoski, a także specjalnie przygotowane mieszanki ziół, które można kupić w aptece. Mniej znaną, a równie skuteczną rośliną jest też karczoch. Suszony liść tej rośliny w postaci naparu dobrze sobie radzi z uczuciem ciężkości.

Aby przyspieszyć proces trawienia posiłków, dobrze jest sięgnąć po korzeń czarnej rzodkwi. Znajdziemy go w postaci suszu do zaparzania, bądź jako jeden z głównych składników suplementów wspierających procesy trawienne.

W celu złagodzenia nieprzyjemnej zgagi, warto sięgnąć po siemię lniane. Wystarczy przygotować odpowiedni napar z ciepłej wody i jego nasion i od razu go wypić.

4. Nie siedź przy stole, idź na spacer!

Oprócz ziół w niwelowaniu skutków przejedzenia z pewnością pomoże nam ruch. Dlatego po odejściu od wielkanocnego stołu warto wybrać się na krótki spacer lub wykonując kilka głębokich wdechów i wydechów powietrza, spróbować delikatnie wciągać brzuch na kilka sekund.

A po świętach wiadomo – jak zwykle czeka nas kilka dni z lekkostrawną dietą. Warto się przemęczyć, bo dzięki niej nasz organizm szybciej wróci do normy, a nadprogramowe kalorie, które zjedliśmy w czasie świąt, nie odbiją się na naszej sylwetce.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Nie pozwól bliskim chorować na depresję!

23 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Depresją