Czekolada na zdrowie

Czekolada na zdrowie

Fot. Pixabay.com

W 2016 roku światowy rynek słodyczy wart był 176,7 mld dolarów, w tym czekolady 105,5 mld dolarów. I chociaż częściej sięgamy po czekoladę mleczną, to coraz szybciej rośnie również sprzedaż gorzkiej. Dlaczego?

Ponieważ coraz częściej oprócz walorów smakowych bierzemy pod uwagę również właściwości prozdrowotne. A takie właściwości ma czekolada gorzka, zawierająca dużą ilość kakao, które jest bogate w polifenole – związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, wzmacniające układ odpornościowy i korzystnie działające na układ sercowo-naczyniowy (usprawniają krwiobieg i stymulują przepływ limfy).

Tyle że zwykła ciemna czekolada zawiera polifenole o słabej dostępności biologicznej. Aby odnieść zauważalne korzyści zdrowotne, trzeba by jeść codziennie 70-100-gramową tabliczkę czekolady o zawartości 70 proc. kakao, a jedna tabliczka to 300-600 kalorii!

Firma Cambridge Chocolate Technologies znalazła sposób, jak zwiększyć biodostępność tych dobroczynnych związków w organizmie – opracowała specjalne technologie produkcji czekolady, wzbogaconej o substancje czynne o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym.

Jedna z takich czekolad, Esthechoc, zawiera epikatechiny polifenolowe i astaksantynę – związki działające korzystnie na metabolizm skóry. Poprzez redukcję poziomu wolnych rodników i zwiększenie dotlenienia tkanek, wspomagają one proces regeneracji skóry po zabiegach medycyny estetycznej i chirurgii plastycznej, zmniejszając zaczerwienienie skóry i obrzęki oraz skracając okres rekonwalescencji.

Z kolei w czekoladzie Rechoc, oprócz epikatechin polifenolowych, znajdziemy również resweratrol – związek o potwierdzonym dobroczynnym wpływie na serce (zwykle mówi się o nim w kontekście czerwonego wina).

Z myślą o dzieciach (ale nie tylko), które najbardziej lubią czekoladę mleczną, czyli taką, która zawiera od 25 do 50 proc. kakao, spółka Cambridge Chocolate Technologies stworzyła czekoladę Fount.

Ma ona wszelkie zalety zdrowotne czekolady gorzkiej przy zachowaniu smaku czekolady mlecznej. Rynkową premierę produkt będzie miał za kilka miesięcy – zapowiada Anna Aranowska-Bablok, prezes Cambridge Chocolate Technologies.

Jak już informowaliśmy, spółka podpisała niedawno umowę z Chinami, do których jeszcze w listopadzie trafi pierwsza partia 30 tys. opakowań czekolady Esthechoc – pierwszej czekolady, która pomaga dbać o skórę.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Kobiety w IT. Jakie znaczenie ma płeć w miejscu pracy?

"To nie jest zawód dla kobiet", "Może zajmij się czymś łatwiejszym, to zbyt trudne dla ciebie", "Masz za małą wiedzę i umiejętności", "Nie dasz rady, nie nadajesz się". Takie zdania słyszą na początku swojej kariery kobiety w IT. Jakie znaczenie ma płeć w tej branży?